Fakty Press

Wiadomości z kraju i ze świata

TOP 7 zaskakujących właściwości zdrowotnych miodu

Zanurzone w herbacie lub posmarowane tostami, istnieje wiele powodów, dla których warto sięgnąć do słoika ze złotym materiałem.

Gęsty, lepki i złocisty, surowy miód jest stosowany jako naturalny środek od tysięcy lat. Słodki płyn, który pszczoły wytwarzają z nektaru roślin, jest reklamowany w kulturach na całym świecie jako silny środek leczniczy. W starożytnych Indiach wierzono nawet, że miód może odstraszyć złe duchy i zapewnić szczęśliwe, romantyczne życie.

Miód składa się głównie z wody (20 g w 100 g) i węglowodanów (79,5 g w 100 g). Cukry w miodzie to głównie cukry proste – fruktoza i glukoza. Pozostałe składniki to minerały – m.in.: potas, fosfor, sód, wapń, magnez i w mniejszej ilości cynk, żelazo, jod, miedź i mangan, witaminy – witamina C oraz witaminy z grupy B (tiamina – B1, ryboflawina – B2, niacyna – PP, B6) oraz enzymy. Enzymy w miodzie pochodzą z gruczołów ślinowych owadów. 3-procentowy roztwór nadtlenku wodoru – substancji o właściwościach bakteriostatycznych zawartej w miodzie – to woda utleniona.

Ponieważ smakuje wyśmienicie, jest dobrą alternatywą dla cukru i może być dodawany do wszystkiego, naprawdę nie ma wymówki, aby go pominąć na liście zakupów.

Ale jeśli naprawdę potrzebujesz dalszego przekonywania, oto kilka medycznych korzyści płynących z miodu, które mogą Cię po prostu zaskoczyć…

Świetnie działa na skórę

Jeśli cierpisz z powodu nieprzyjemnego zaostrzenia, miód jest genialnie skutecznym ratownikiem skóry, który nie będzie kosztował ziemi. Jego właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne mogą uspokoić i ukoić podrażnioną skórę, a także są obciążone enzymami i innymi składnikami odżywczymi, które odżywiają i oczyszczają powierzchnię – niektórzy blogerki kosmetyczne twierdzą nawet, że oczyszcza trądzik. Jeśli szukasz naturalnego letniego blasku, sięgnij po miód – miód jest naturalnym humektantem, co oznacza, że ​​nawilża skórę, pobierając wilgoć z powietrza. Spróbuj zmieszać dwie łyżki surowego miodu lub miodu Manuka z jedną łyżką niegotowanego owsianki, aby stworzyć złuszczającą maskę DIY

Miód jest dobry dla serca

Oprócz tego, że jest super smacznym dodatkiem do porannej miski owsianki, miód jest pełen polifenoli; pomocne przeciwutleniacze, które zostały powiązane ze zwiększonym przepływem krwi i zapobieganiem tworzeniu się skrzepów krwi. Jedno badanie na szczurach wykazało nawet, że miód może chronić serce przed stresem oksydacyjnym, który może przyczyniać się do zawałów serca i udarów, chociaż należy przeprowadzić więcej badań nad związkiem między długoterminowym zdrowiem ludzkiego serca a miodem.

Daje zastrzyk energii

Szukasz przekąski przedtreningowej, która doda Ci energii podczas intensywnej sesji HIIT? Spróbuj dodać trochę miodu do swoich proteinowych kulek. Jako węglowodan składający się z fruktozy i glukozy, lepki materiał stanowi o dużej mocy, naturalną przekąskę energetyczną. W przeciwieństwie do rafinowanego cukru zawiera również niewielkie ilości białek i minerałów, takich jak B6, ryboflawina i aminokwasy; związki, które pomagają organizmowi w metabolizowaniu złego cholesterolu i kwasów tłuszczowych.

Chociaż wrzucenie łyżki do koktajlu nie spowoduje żadnych długoterminowych szkód, ważne jest, aby pamiętać o jedzeniu miodu z umiarem. „Jest źródłem energii, ale nadal jest cukrem, więc powinno się go spożywać raczej jako przyjemny przysmak, a nie jako substytut bogatszej w składniki odżywcze żywności, takiej jak owoce i warzywa” – mówi dietetyk Liz Tucker.

Może leczyć rany i oparzenia

Naukowcy uważają, że stosowany miejscowo miód może działać leczniczo na bolesne oparzenia i zmiany chorobowe. Nakładanie miodu na rany jest techniką stosowaną od starożytnego Egiptu, a współczesne badania wykazały, że może być skuteczna. Jedno badanie opublikowane w czasopiśmie Diabetes Research and Clinical Practice wykazało 43,4% skuteczności stosowania miodu na owrzodzenia stopy cukrzycowej, podczas gdy inne opublikowane w The Scientific World Journal wykazało, że miód może być również skutecznym domowym lekarstwem na zmniejszenie bolesnych hemoroidów.

Może leczyć łupież

Cierpisz na suchą, swędzącą lub łuszczącą się skórę głowy? Badanie przeprowadzone w 2001 roku przez Dubai Specialized Medical Center wykazało, że surowy miód może być stosowany w leczeniu łuszczenia, swędzenia i wypadania włosów. Uważa się, że dzieje się tak dzięki jego właściwościom przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybiczym i przeciwutleniającym. Masz ochotę spróbować? Wymieszaj dwie łyżki oleju roślinnego z równymi ilościami miodu i nałóż na włosy, aby stworzyć maskę do włosów DIY. Pozostaw na 15 minut, a następnie spłucz przed użyciem szamponu.

Może pomóc w stłumieniu kaszlu

Kiedy nadejdzie sezon grypowy, wszyscy wiemy, że nie ma nic gorszego niż zasypianie w nocy przez suchy, łaskotki kaszel, który po prostu nie ustępuje. Następnym razem, gdy padniesz ofiarą tego irytującego nieszczęścia, spróbuj złagodzić irytację łyżeczką kojącego miodu. Badanie z 2012 roku opublikowane w czasopiśmie Pediatrics wykazało, że dzieci z infekcjami górnych dróg oddechowych odczuwały większą ulgę w kaszlu po wypiciu 1,5 łyżki miodu wargowego (to aromatyczny) 30 minut przed snem, niż dzieci, które otrzymywały placebo. Jeśli nic więcej, to będzie to pyszna przekąska przed snem, która zaspokoi Twoje słodycze.

Leczy schorzenia wątroby i dróg żółciowych

Miód, a także miód w połączeniu z roślinami leczniczymi, wykazuje korzystne działanie zapobiegawcze i lecznicze w wielu chorobach wątroby i dróg żółciowych. Zwykle do tego celu stosuje się mieszanki ziołowe, z których otrzymuje się napary lub odwary, a następnie po odsączeniu i ochłodzeniu dodaje odpowiednią ilość miodu. W chorobach wątroby i woreczka żółciowego najczęściej stosuje się takie surowce zielarskie, jak ziele karczocha zwyczajnego, kwiat kocanki piaskowej, kwiat mniszka lekarskiego, korzeń glistnika jaskółczego ziela, liść mięty pieprzowej i korzeń rzodkwi czarnej. Miód dodaje się do naparów i odwarów zazwyczaj w ilości 1 łyżeczki do herbaty. Bardzo korzystne w leczeniu wymienionych chorób są ziołomiody, szczególnie rumiankowy, pokrzywowy, głogowy i tymiankowy. Stosowanie miodu i surowców roślinnych daje dobre efekty w leczeniu ostrego i przewlekłego zapalenia wątroby, wirusowego zapalenia wątroby, marskości wątroby, zapalenia pęcherzyka żółciowego oraz kamicy pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *