Fakty Press

Wiadomości z kraju i ze świata

Pięć ziół i przypraw, które zamienią zwykłe posiłki w „superposiłki”

Włączenie tych pięciu ziół i przypraw do codziennej diety może między innymi zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, chronić mózg przed neurodegeneracją, stymulować układ odpornościowy i chronić przed stanami zapalnymi. Co najlepsze, wszystkie te składniki są łatwo dostępne i mogą już znajdować się w Twojej kuchni.

Z biegiem lat naukowcy zaczęli coraz bardziej interesować się wpływem diety i naturalnych związków na zdrowie człowieka, odkrywając, że wiele ziół i przypraw jest równie lub bardziej skutecznych niż wiele konwencjonalnych leków i metod leczenia, a często powoduje znacznie mniej działań niepożądanych, a jednocześnie jest bardziej efektywnych. Oto pięć ziół i przypraw, które możesz dodać do swojej diety, aby zwykłe posiłki zamienić w bogate w składniki odżywcze „superposiłki”:

Czosnek

Czosnek znany jest z działania przeciwzapalnego, ale ostatnie badania wykazały, że czosnek ma właściwości immunoregulacyjne, które walczą z rozwojem stanów takich jak otyłość, choroby układu krążenia i nowotwory. Posiada silne działanie immunostymulujące. Czosnek działa poprzez modulację wydzielania cytokin i bezpośrednią stymulację komórek odpornościowych, promując skuteczną odpowiedź komórkową na infekcje wirusowe i inne choroby.

Dodatkowe badania nad korzyściami czosnku w zapobieganiu i leczeniu chorób układu krążenia pokazują, że spożycie czosnku zwiększa aktywność fibrynolityczną zarówno u zdrowych pacjentów, jak i tych, którzy przeszli zawał serca, zmniejszając ryzyko zakrzepów krwi. Czosnek działa również w celu obniżenia poziomu lipidów w surowicy i ciśnienia krwi, które są związane z chorobami sercowo-naczyniowymi.

Wreszcie, wiele badań pokazuje, że czosnek może również zapobiegać progresji choroby neurodegeneracyjnej. Neuroprotekcyjne działanie czosnku wynika prawdopodobnie z jego właściwości przeciwutleniających, przeciwapoptotycznych i przeciwmiażdżycowych, które razem zapobiegają ryzyku chorób takich jak choroba Alzheimera , Parkinsona , Huntingtona i choroby neuronu ruchowego.

Imbir

Nawet wśród laików imbir jest dobrze znany ze swoich korzyści żołądkowo-jelitowych i jest szeroko stosowany jako naturalny środek na ból brzucha, nudności, wymioty, odbijanie, biegunkę i inne dolegliwości żołądkowe, w tym zespół jelita drażliwego.

Imbir i jego metabolity gromadzą się w przewodzie pokarmowym, co wyjaśnia jego silne korzyści trawienne, ale badania wykazały, że potencjał terapeutyczny imbiru wykracza poza korzyści żołądkowo-jelitowe.

Kilka biologicznych składników imbiru, w tym gingerol i zingeron, może zmniejszać ryzyko różnych rodzajów raka poprzez ich właściwości przeciwnowotworowe i działanie przeciwutleniające. Regulując w górę gen represji guza, te biologiczne składniki mogą hamować wzrost guza, a nawet zapobiegać jego występowaniu.

Odkrycia te zostały zademonstrowane zarówno w przypadku raka piersi, jak i prostaty, ale naukowcy uważają, że imbir może być nowym podejściem terapeutycznym do zapobiegania i leczenia różnych nowotworów, z mniejszą liczbą skutków ubocznych niż konwencjonalne metody leczenia, takie jak chemioterapia lub radioterapia.

Kurkuma

Podobnie jak imbir, dobrze znane są zalety kurkumy i jej głównego składnika kurkuminy. Kurkumina była intensywnie badana pod kątem jej właściwości przeciwdrobnoustrojowych, przeciwzapalnych i przeciwutleniających, a naukowcy wykazali, że suplementacja kurkumy może zapobiegać chorobom sercowo-naczyniowym i wywoływać efekty neuroprotekcyjne.

Ze względu na swoje działanie przeciwzapalne kurkumina jest potencjalnym lekiem na nieswoiste zapalenie jelit, zapalenie trzustki, zapalenie stawów oraz raka piersi i prostaty. Ponadto kurkumina ma właściwości neuroprotekcyjne i może zmniejszać ryzyko lub opóźniać rozwój choroby Alzheimera, stwardnienia rozsianego, chorób prionowych, zespołu Downa i autyzmu.

Chociaż niepożądane skutki związane ze spożywaniem kurkuminy lub kurkumy są rzadkie, biodostępność kurkuminy stanowi pewne wyzwanie. Łącząc kurkumę z czarnym pieprzem, który zawiera alkaloid piperynę, można zwiększyć szybkość wchłaniania kurkuminy.

Papryka chili

Kapsaicyna, fitochemikalia w papryczkach chili, która wpływa na pikantność, jest znana z promowania zdrowia naczyń, a także poprawy zespołu metabolicznego, cukrzycy, otyłości i ryzyka udaru mózgu.

Wpływ kapsaicyny na te choroby wydaje się być wieloaspektowy: na przykład, podczas gdy zmniejszenie otyłości zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, kapsaicyna działa również na poprawę przepływu krwi wieńcowej, poprawiając ogólny stan zdrowia serca. Ponadto właściwości przeciwdrobnoustrojowe kapsaicyny wydają się pozytywnie wpływać na zdrowie mikrobiomu jelitowego, pośrednio zwiększając ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego.

Oprócz tych korzyści naukowcy uważają, że spożywanie papryczek chili może drastycznie poprawić niedobór mikroelementów. W globalnej diecie bardzo brakuje mikroelementów, takich jak witaminy, minerały, przeciwutleniacze i pierwiastki śladowe, które są niezbędne do zapobiegania różnym chorobom, zdrowego rozwoju we wczesnym dzieciństwie oraz rozkładu i wchłaniania makroelementów. Mikroelementy zawarte w papryczkach chili to:

  • Witamina A
  • Witamina C
  • Witamina E
  • Magnez
  • kwas foliowy
  • Potas
  • Miedź
  • Mangan
  • Molibden
  • Żelazo

Mikroskładniki odżywcze nie mogą być syntetyzowane przez organizm ludzki i muszą być pozyskiwane poprzez dietę, a naukowcy byli pod wrażeniem siły działania i dużej liczby tych związków w papryczkach chili, informując: „Znaczne porcje zalecanych dziennych składników odżywczych mogą być dostarczane przez włączenie składników odżywczych ‐ papryczka chili w diecie.

Szafran

Szafran, podobnie jak kurkuma, jest złotą przyprawą o właściwościach terapeutycznych, choć mniej znaną. Szafran został przebadany pod kątem jego korzystnego wpływu na choroby żołądkowo-jelitowe, mikrobiom jelitowy, zapalenie wątroby, zapalenie okrężnicy i raka, a także inne zaburzenia.

Oprócz tych korzyści, szafran może być korzystnym naturalnym lekiem na łagodną lub umiarkowaną depresję, a w jednym z badań był równie skuteczny jak popularne leki przeciwdepresyjne imipramina i fluoksetyna.

Chociaż naukowcy nie są pewni, w jaki sposób szafran wywołuje te efekty, wydaje się, że szafran zwiększa w mózgu substancje poprawiające nastrój, takie jak serotonina, poprzez hamowanie wychwytu zwrotnego serotoniny, utrzymując wysoki poziom serotoniny i przedłużając pozytywne działanie serotoniny.

Dodanie tych pięciu ziół i przypraw do codziennej rutyny gotowania to najłatwiejszy sposób na uzyskanie ich korzyści. Posypując pieczone warzywa, dodając je do koktajli lub dodając je do marynat i dressingów, możesz drastycznie zwiększyć zawartość składników odżywczych w codziennych posiłkach.

Jedna odpowiedź do „Pięć ziół i przypraw, które zamienią zwykłe posiłki w „superposiłki””

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *